Saturday, 4 May 2013

SiSiPaN hIdUp..(^_^)


Assalammualaikum w.b.t...

Intai2 blog...Dah lama tidak Update YEA..

Alhamdulillah,Syukur kepada Allah s.w.t atas segala nikmat kurniaanNya..Selawat dan salam Untuk junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w..

Apa khabar kalian yang  sudi menjadi tetamu blog ini??Semoga kalian sentiasa dalam Redha Allah s.w.t..

Dah hamPiR sebulan di wad surgeri...bAnyak jugak yang di pelajari...akTiFkan dirimu...uNiKnya di wad surgeri nie ada TL(TEAM LEADER)yang guide dan juga  memastikan  perjalanan di wad lancar..Menarik juga di sini saya dapat belajar  tentang StOma..Ha!dUlU belajar TeOrI jew,sekarang dapat tengok macam2 jenis stoma...Di sini juga macam2 jenis operation yang dijalankan.So,ambik peluang untuk belajar...DuN't waste ur time...(Hengat tue..)Dengar cite pulak lepas nie rotate kat wad surgeri jugak tetapi lebih kepada mata...Lama dah tak dilate mata Orang...

HA,tuk Kelepasan malam ari tue  saya berpeluang  menemani housemate tengOk perlawanan Bowling antara O&G uNIT..aLHAMDULILLAH,LABOR room mendapat tempat kedua..Tempat pertama Dimenangi oleh OT(OPeration Theatre).tAhNIAH uNTuK sEmUA yaNg TerLiBaT...wALAU MATA DI AWANG-AWANGAN tapi semangat kesukanan menghilangkan awang-awangan ItU..Bermakna juga apabila bertemu dengan kak AMY.nI DIA kAK AMY...sALAM UKHUWAHFILLAH unTuK kAK AMY...


Sebelah petangnya,berkesempatan menghadiri Pesta Buku di PWTC...banyak sungguh buku...Rabun mata memilih...maklumla banyak magnet Buku kat diri...berkesempatan membeli buku..antara  yang menjadi pilihan...Sangat menarik untuk dibaca...


sETAKAT iNi sahaja UntUk EnTRi kali ini..DOaKAN sAYa uNTuK pEkErjaan&KeHidupan saya  mEnUju rEDHA ALLAH...wAsSAlam


Sunday, 31 March 2013

:::MaGNeT buKU:::

AsSALAmmualaikum w.b.t..

Alhamdulillah,mAsIh bUleh menggerakkan jari-jemari  di siNI...

aLHAMDULILLAH, MASiH dI BeRI peluang HiDuP olEh Allah s.w.t di muka bumi ini  wAlau  berita  KEmatian sentiasa disekeliling...

Alhamdulillah,Allah MeMbERi kEseMpATAN unTuK diri belajar agama&bersahabat DEngan insan yang dekat dengan agama...

aLHAMDULILLAH,CuTi YAnG aDA HaRi TuE  EMPuNYA BLOG  BERkesempatan Ke KeDAI BUKU...Ya Allah,rasa macam nak beli semua buku YAnG ada..NaSIb bAiK IMAN mEnEmani...iTulah Saya..PaNtang berhadapan Dengan bUkU..MACAM aDa magnet jew dEngan buku...jEnIs-jenis buku yaNG DIMInati untuk baca lebih kepada agama,MoTivasi,kesihatan dan apa sAhaja yang membawa kebaikan..tERiNgIn nak buat library sendiri di rumah...So,tERuskan MeMBaCa...(^_^)



Ku kata hidup ini hanya kerana tiada selain Allah Maha Esa
Ku ingin masuk syurga tapi adakah layak di sisimu kerana dosa

Apakah nasibku di sana nanti
Adakah diampun atau dimurkai
Pasti dihitung segala pekerti
Akan dihukum atau dikasihi
Allah tempatku mengadu
Rahmati dan berkati aku
Ampuni dan redai aku

Ku kata ku cinta Rasul-Mu dengan taat ikut sunnahnya selalu sedaya mampu
Ku takut azab neraka-Mu tapi adakah itu yang sedang aku tuju

Apakah nasibku di sana nanti
Adakah diampun atau dimurkai
Pasti dihitung segala pekerti
Akan dihukum atau dikasihi
Allah tempatku mengadu
Rahmati dan berkati aku
Ampuni dan redhai aku

Allahumma innaka ‘afuwwun kariim tuhibbul ‘afwa fa’fu anni
Allahumma innaka ‘afuwwun kariim tuhibbul ‘afwa fa’fu anni

Apakah kataku sejujur amalan niatku
Apakah ibadatku akan Allah menerima
Tiada siapa yang dapat memberitahu
Pengakhirannya kisah hidupku di dunia
Nasibku di sana

Apakah nasibku di sana nanti
Adakah diampun atau dimurkai
Pasti dihitung segala pekerti
Akan dihukum atau dikasihi
Allah tempatku mengadu
Rahmati dan berkati aku
Ampuni dan redai aku

Allahumma innaka ‘afuwwun kariim tuhibbul ‘afwa fa’fu anni
Allahumma innaka ‘afuwwun kariim tuhibbul ‘afwa fa’fu anni
Allahumma innaka ‘afuwwun kariim tuhibbul ‘afwa fa’fu anni
Allahumma innaka ‘afuwwun kariim tuhibbul ‘afwa fa’fu anni

Rahmati, berkati, ampuni dan redhai

Friday, 15 March 2013

sUrGIcAl WarD...

Bismillahirrahmannirrahim....
Alhamdulillah KEMbALI menziarah blog kesayangan..Semoga kalian semua sihat&dalam lindungan Allah s.w.t..Alhamdulillah,berjaya menempatkan diri di wad surgeri..Semoga Allah permudahkan amanah saya di sini..ameen :)


You down and out
You just can’t come
You wanna shout
you lost all hope
On your knees, begging please
You turn and pray to find your way

Hey, you make doa Allah’s there
Whoever you are, because he cares
Then you forget to say thank you Allah ,
You forget to say Insyallah
You forget to say Subhanallah
Raise your hands
Alhamdulillah

Let’s flashback, let’s back drive
Towards a time like yours and mine
The story of the three
Who'll long to be
To who be free of their misery

To the one floor he opens the door
Gave him empty of his bounty

Then you forget to say thank you Allah
You forget to say InsyaAllah
You forget to say SubhanaAllah
Raise your hands Alhamdulillah

Can’t you see His promise to you
Can’t you see His promise is true
Hold on to the rope of Allah
Don’t lose hope in Allah
If you remember Allah in prosperity
He’ll not forsake you in adversity
Be mindful of Allah
He’ll guide you to all that His good

Then you forget, to say thank you Allah
You forget to say InsyaAllah
You forget to say SubhanaAllah
Raise your hands, Alhamdulillah

Get down and out
You just can’t go
you wanna shout
you lost all hope
On your knees
begging please
You turn and pray
to find your way

===========================================
DON'T FORGET ALLAH by FARID SANULLAH
===========================================

Sunday, 17 February 2013

KiAS cinTA...


seandainya dunia tiada warna
tetap kan ku kagumi
indah maya alam ciptaanNya
kudratNya ku agungi

namun jalin warna zahirlah sang pelangi
menyisih mendung menambat seri
terbias semua cahaya
nyata ilham di alam mimpi
betapa ku syukuri nikmatNya
ku pasti

begitu kias cinta
hadir menghuni jiwa
menyatu sejuta rasa
kurnia penuh bermakna

tika dalam gelita
atau sepi kembara
dihadirkan rasa cinta
sisih segala duka
anugerah dariNya

hanyalah cintaNya yang amat ku harapkan
tiada lain yang jadi rayuan
namun Dia Maha Mengerti
tak mampu insan bersendiri
menempuh dugaan yang menguji
naluri

begitu kias cinta
hadir menghuni jiwa
menyatu sejuta rasa
kurnia penuh bermakna

tak akan ku persia
limpah rahmat yang Esa
bagaikan jalinan warna
yang menyulam cahaya
biasan kasihNya

moga tak diuji asyik cinta duniawi
mengharap teduh redha Ilahi
kerna segala kurnia
hadirnya hanyalah pinjaman
sungguh ku syukuri kesempatan
bahagia

SEdetik Lebih...

SayAng....
Tika tangAn memerlukan pautan...
Dunia baru menjemput ku datang...
JaNgan kau biarkan ...
Ku hanyut senDirian...
menCAri arah tujuan..
KERana ku pasti...
Kita sehaluan...


Assalammualaikum w.b.t
Sedar x sedar dah masuk 5 bulan saya kerja di wad medikal nie...Bila difikirkan balik,banyak suke dan duka(ada ke?) yang saya alami....wad yang sangat sibuk...kadang2 sampai  x sempat nak makan di buatnya...Tapi,banyak kenangan terindah di sini....terima qaseh pesakit saya yang banyak m'ajar saya erti kesabaran..kadang2 ada jugak rasa marah tue tp mcm biasa nurse kalian nie cuba tenangkan diri agar marah saya tidak dilepaskan kepada kalian...Tetiba rasa sedih pulak nak tinggalkan wad medikal..Selepas ni x taw pulak ditugaskan kat wad mana .Rotation selama 6 bulan adalah pasti....

Kepada SAYANG-SAYANG saya:

  • Puan2 Pengurus
  • KJ NIEZA&KJ ANI-Syukur sangat dapat ketua yang memahami&baik hati..segala teguran&ilmu yang dicurahkan sangat berharga....terima qaseh sangat2..^_^
  • SN HIDAYAH@KAK DAYAH-Sahabat sama intake yang sangat baik..pantang kalau dapat bersama,memang hanim akan gelak besar...yang penting,banyak benda yang kita share...terima qaseh kAk...sayang akak
  • SN EDAYU@Ayu...TeRIma qaseh awak sayam(awak yang ajar saya perkataan nie)..sentiasa menemani saya waktu senang@SUsah..
  • SN AIN@SN LINDA-maintain kiut...:)..adik2 yang menceriakan hidup..
  • SN SYARIFAH MAZLENA@kAk Pah-pengalaman tagging yg x dpt dilupakan...gelaknye yang unik..hanim suke...tp,kene mendongak kalau nk ckp dengan akak coz akak tinggi sgt.TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN KU MASYITOH@KAK KU-Pengalaman tagging yang x dpt dilupakan...banyak bg tunjuk ajar..klu pakAi mask,orang kata kita kembar akak..pesakit&DR pun konfius dengan kita...apa2 pun akk lebih tinggi dr hanim.. :)TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN HANANI@Kak Nani-cumel sangat...Sabahan...SEnior yang x jemu2 bg tunjuk ajar..TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!power dalam masuk ryles tube!
  • SN MISvida@KAK IDA-orangnye cantik&suke ketawa..hahaha...klu mnjelingpun cantik...TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN IZUANI@KAK Wani-kecek qlate...hehe..TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN ELIDA@KAK L-wajah seiras gadis  jepun.senang b'kerjasama..TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN.NAD@kAk Nad-dah bersalin dah..tagging mlm best sgt..tengah sarat m'ngandung pun aktif m'jalankan amanah...bg semangat kat hanim nie...TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN NORSYAkirin@Kak Olin-dah bersalin gak.TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN Ziela@KAk Ziela-dah bersalin jugak.orang utara..TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN SHIDAH@Kak Syida-garang tp time keje jew..baik hati sebenarnye.byk tegur hanim.TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN.NUR ILHAM SYUHADA@Syu-lemah lembut orangnya,baik hati..selalu bg kata-kata positif&semangat..TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN.MARDHIAH@kak madi-laju sungguh buat keje.sgt motivate hanim.TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN.FATEHAH@Teha-senyum dia manis...byk bg tunjuk ajar.TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN.HIDAYAT@Yat-sangat penyabar..baik orangnye..TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • SN.YANA-bakal ibu muda yang cumel..junior sekolah..banyak benda leh share..x pernah tengok marah..TERIMA qaseh Senior yang baik hati atas tunjuk ajar!
  • KAK ANA-TErima qaseh..PK YG sangat memahami .SElalu dengar keluhan hanim.
  • kak Sarindah-seorang yang happy jew..selalu buat hanim ketawa di saat stress.terima qaseh akak.
  • kak LIN-CUMEL.Terima kasih tuk tunjuk ajar..
kepada PK Helmi&PK Hafiz-terima kasih... :)

kepada houseman yg best sangat!DR.EMMY,DR.FARAH HANIM,DR.IMAN,DR.YANA,DR.SOLEHAH,DR.TERRANCE,DR.CABTRIZ,DR.AMIR

Kepada physiotherapy K.FERDI,Best,share ilmu.t.kasih

kEpada dietition,kak Nani,best,share ilmu.t.kasih

kepada PHArmacist,kak sarah.best.share ilmu.t.kasih

terima QASEH Kepada semua!!!Pasti akan rindu...SEDETIK LEbih........




Friday, 15 February 2013

GarisanMu...





Berkali-kali cuba ku hampiri
Garisan penamat usaha
Merentang di depan mata

Bertali arus langkahku tak terus
Garisan ku rasakan halus
Tak bisa ku tembus

Pemisahnya cuma aku
Dan doa pada diri Mu
Antara putus asa sia-sia
Atau terus mara membara

Oh

Ya Rabbi Ya
Bantulah hambaMu
Ya Rabbi Ya
Luruskan hatiku
Ya Rabbi Ya
Kupinta hidayahMu
Meneruskan sisa usiaku

Ya Rabbi Ya
Hanya kepadaMu
Ya Rabbi Ya
Tempatku mengadu
Ya Rabbi Ya
Kupinta rahmatMu
Melimpahi (kehidupanku)

Hidup dan matiku
Semua hanyalah untukMu
Allah Tuhanku yang Satu


#pEngisian lirik nAsyid#