Tuesday, 26 July 2011

Saya Ramadhan...Buka pintu nie…

Abu Hurairah r.a melaporkan bahawa Rasulullah s.a.w telah berkata,

“Ramadhan telah datang kepada kamu merupakan bulan berkat dan Allah s.w.t telah mewajibkan puasa dalam bulan ini.Semua pintu syurga dibuka dan  semua pintu neraka ditutup serta syaitan dibelenggu.Ia mempunyai satu malam yang lebih baik dari seribu bulan dan sesiapa yang tidak bertemu dengannya ia sangat rugi”

 Saya Ramadhan..Buka pintu nie…apew??adew orang suruh bukak pintu..sebentar2...

Wahai Ramadhan,telahku buka pintu itu untukmu…Diriku telah mengucapkan selamat  datang kepadamu.Semoga Ramadhan tahun  ini adalah Ramadhan yang amat bermakna  dan berbeza dengan Ramadhan2 yang sebelumnya kepadaku…Kusampaikan antara amalan-amalan sunat  yang ingin ku lakukan kepadamu Ramadhan..Antaranya:

1.Menyegerakan berbuka setelah masuk waktu maghrib. Sunat berbuka dengan kurma dan segelas air.
Hadis Qudsi yang bermaksud; 
“Sesungguhnya hamba-hamba- Ku yang paling Aku sukai ialah mereka yang menyegerakan berbuka.” (Riwayat: Imam Ahmad dan Tirmidzi)

“Manusia akan sentiasa berada dalam kebaikan selama ia menyegerakan dalam berbuka.” -HR Bukhari Muslim

“Apabila makanan telah dihidangkan, maka dahulukanlah makan daripada solat Maghrib dan janganlah kamu tergesa-gesa ketika makan makanan malam kamu.” -HR Bukhari Muslim

2. Membaca doa ketika berbuka:
Ertinya;
“Ya ALLAH, untuk Engkau puasaku, dan dengan Engkaulah aku beriman, dan atas adanya rezeki Engkaulah aku berbuka, disertai dengan rahmat Engkau wahai Tuhan yang Maha Pengasih.”

3. Melambatkan makan sahur. Sebaik-baiknya dua jam sebelum Subuh.

Jabir r.a menegaskan bahawa Nabi SAW pernah bersabda:
“Barang siapa yang akan berpuasa hendaklah dia makan sahur sekalipun hanya sedikit” (Riwayat: Imam Ahmad)

4. Membanyakkan ibadah di malam hari sepanjang berpuasa di bulan Ramadan. Solat tarawih pada setiap malam Ramadan dan witirnya.

5. Mulai malam 15 Ramadan sampai akhir bulan, membaca doa Qunut pada rakaat akhir solat witir.

6. Berdoa dan berzikir setiap malam sesudah witir.

7. Bertadarus samada sendiri atau secara berkumpulan.

8. Beriktikaf di masjid terutama pada 10 hari terakhir Ramadan.

“Pada 10 hari terakhir (di bulan Ramadan), Rasulullah lebih tekun mendirikan solat melebihi hari-hari yang lain.”

9. Membanyakkan ibadah malam terutama di malam 10 yang terakhir di bulan Ramadan.
  Dalam suatu hadis yang bermaksud;
“Sesungguhnya Nabi SAW manakala telah memasuki 10 hari terakhir di bulan Ramadan, baginda selalu melakukan solat malam, dan membangunkan ahli keluarganya untuk beribadah bersama.” (Riwayat: Bukhari & Muslim)

10. Memperbanyakkan sedekah. Tidak kira sedekah apa-apapun. Harta, makanan, pakaian atau apa sahaja. Jika tidak mampu, berilah senyuman kerana ia adalah sedekah yang paling ringan.

11. Menjamu orang-orang yang berbuka puasa. Elok jika majlis berbuka dibuat dari rumah ke rumah atau di masjid.

 Sabda Rasullullah SAW yang bermaksud:
 “Barangsiapa yang memberi makan (untuk berbuka) kepada orang yang berpuasa, maka ia beroleh puasa seperti pahala orang tersebut tanpa mengurangi pahala orang itu sedikit pun.”

12. Menjauhi perkara yang tidak berfaedah.

13. Mendapat keampunan apabila beristighfar sepanjang hari di bulan puasa.

14. Membanyakkan ibadah di bulan Ramadan kerana mengharap keredaan ALLAH SWT.

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah, sabda Rasullullah SAW yang bermaksud:
“Barangsiapa yang melakukan ibadah di bulan Ramadan kerana iman dan mencari keredaan ALLAH, maka dosa-dosanya yang lalu akan diampuni.”

Kepada RamaDhan,jangan TiNGGALkan saya cePaT2 taw..sebAb SAYA dah bukak pintunya..Wahai Ramadhan, ..HidUp&matiku hanya uNtuk Allah semata-mata...mOga diriku terus istiqamah dalam kembara mencari Redhamu YA ALLAH...amin

P/S:sAYa nak MinTA MAAf KEPADA KALIAN SEMUA jika ada salah dan silap saya selama ini,segala ketidaklancaran saya menulis kErna diri saya Sangat kerdil dalam meniti baki-baki kehidupan yang ada..Kalau saya pergi dulu meninggalkan kalian,jAngan lupakan Saya..jangan lupa sedekahkan surah al-Fatihah kepada saya ea...Hargai waktu YAng ADA BERSAMA WALAU hanya UnTuK sEketika...Wassalam...2 comments:

  1. Salam...Ramadhan Kareem hELANG tIMUR.....Syukran ATAS kUNjUNGAnnya...Smg sudi BERkONgSI Segala perkONgSIAN YANG ADA EA...sAYA AMAT HARGAINYA...(^_~)

    ReplyDelete